Няколко вида целебни подправки


полезна съставка

Има ли още целебни подправки?

Куркума

Активната съставка в тази подправка се нарича куркумин и е мощен антиоксидант. Неотдавнашни изследвания дори са показали, че има благотворно действие върху сърдечносъдовата система и помага за предотвратяването на някои видове рак, както и за регулирането на нивата на инсулина. Освен това куркумата има противовъзпалителен ефект и подсилва имунната система.

По колко да консумирате ? По една чаеналъжичка поне 3 пъти седмично.

Идеи за включване в менюто: поръсете с подправката супа от леща или я смесете с къри, стафиди и кисело мляко, за да създадете дресинг за салата с пиле. Куркумата може да се консумира и под формата на чай – купете си готов или си го направете сами, като накиснете пресен корен от нея в гореща вода за около 15 минути.

Съвет: опитвайте се да си набавяте прясна куркума, защото антиоксидантите в нея не са особено устойчиви на времето.

Мащерка

Трудно е да си представим европейската кухня без тази ароматна билка. Но нейните антимикробни свойства са тези, които предизвикват въодушевлението на хората на науката. Изследвания са доказали, че мащерката се бори ефективно срещу всякакви бактерии и микроорганизми, прииняваши болести. Освен това тя подпомага храносмилането, намалява газовете и влияе мноо добре на скалпа и на косата.

По колко да консумирате ? По една чаена лъжичка прясна мащерка или по поливин изсушена 3пъти седмично.

Идеи за включване в менюто: можете да подправяте с нея почти всичко – пиле, риба, зеленчуци, паста, десерти, и дори коктейли.

Съвет: прясната мащерка може да се съхранява в хладилника около седмица, ако се увие във влажна хартия, поставена в отворена найлонова торбичка.

Джинджифил

Той се бори с всякакви проблеми със стомаха, заради което се използва в медицината още от древността. Джинджифилът усткорява преминаването на храната през храносмилателния тракт, прекратява позивите за повръщане и помага за предотвратяването на язва. Доказано е също така, че облекчава менструалните и мускулните болки, както и мигрената. По колко да консумирате ? Ако лекарят ви одобрява, е препоръчително всеки ден да приемате по малко.

Идеи за включване в менюто: добавете щипка джинджифил към черен чай заедно с канела или поръсете с него хляба или тестено ястие, което приготвяте вкъщи.

Съвет: както и куркумата, джинджифилът е по-добре да се консумира пресен, отколкото на прах.

Босилек

Подобно на мащерката, тойх има изявени антимикробни свойства. Освен това действа противовъзпалително и е изключително полезен за хора, страдащи от артрит. Бовилекът е много богат на витамин А, магнезий, желязо и калций.

По колко да консумирате ? По една супена лъжица пресен босилек или по половин чаена лъжичка изсушен 3 пъти седмично. Идеи за включване към менюто: можете да го добавяте към пица, паста и всякакви ястия с домати.

Съвет: има хранителни компании, които предлагат замразен пресен босилек, затова не пропускайте да го търситеи през студените месеци.

Розмарин
полезна градина

Как да се сдобием и ние с розмари ?

В него се съдържа киселина, за която се смята, че предпазва мозъка от вредното действие на свободните радикали и така подобрява паметта и намалява риска от инсулт и от болестта на Алцхаймер. Розмаринът също така е много богат на антиоксиданти.

По колко да консумирате ? По една чаена лъжичка няколко пъти седмично. Преди това обаче се консултирайте с личния си лекар, защото ако се консумира в глеми количества, при някои хора розмаринът може да доведе до проблеми с усвояването на желязо. За бременни жени също не се препоръчва.

Идей за включване в менюто: поръсете с щипка розмарин печено пиле, картофи или зеленчуци. Можете да го дбавите и към десерт с плодове.

Съвет: пробвайте да ползвате розмарина в комбинация с мащерка за допълнително увеличаване на полезните свойства и по-добър аромат и вкус на ястията.

социални мрежи


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.