Чайовете не са диуретични – за разлика от кафето и алкохола


чаша кафе сутрин

Чаша кафе или чаша чай, кое е по добре сутрин на работното място

В ресторанти и кафенета преди с кафето често сервирали и чаша вода – в много южноевропейски страни този обичай и до днес се спазва.

Възможното обяснение за това допълнително количество течност би могло да се крие във факта, че кафето извлича водата от тялото.

Поради това не е препоръчително да се пие кафе през горещите дни, за да не се наруши балансът на течностите в организма. Препоръчват се чай и плодови сокове, тъй като се смята, че тези напитки не действат толкова диуретично.

Това е вярно само отчасти. Редом с алкохола и кафето чер­ният и зеленият чай водят до усилена работа на бъбреците и отделяне на вода от организма.

Пикочогонен ефект нямат соковете, чаят ройбос и плодовите чайове. Тази взаимозависи­мост разяснява Мартин Райнке, професор по ендокринология в университетската клиника в Мюнхен.

много билки

Това е чай направен от пет вида билки

Екпертът в областта на хормоните обяснява различните ефекти по следния начин: ал­кохолът въздейства върху хормона вазопресин в хипофизата, който ограничава количеството на изхвърляните от организма течности.

От своя страна алкохолът пречи на действието му, вследствие на което през бъбреците преминава по-голямо ко­личество течност. Както опитът показва, ефектът настъпва бързо.

Ако предишната вечер сте пили алкохол, той продъл­жава да действа по този начин и през първите часове на след­ващата сутрин.

spodelime


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.