Четиринадесетте социални докосвания и как те ни сближават


социално докосване

Всеки човек има своите социални докосвания

Осезанието е едно от най-съществените ни сетива. Всеки ден във всеки дом по света хората изпитват необходимост да се докосват един другите жадуват за това. Но повечето от нас не обръщат внимание на този инстинкт да получаваме необходимия ни физически контакт с другите – и този дефицит на допир може да има драстични последици върху целия ни живот.

Докосването е форма на езика на тялото, физиологичната полза от която е много по-голяма от всяка друга.

Докосването започва в утроба­та, когато контракциите на матката, нежното полюляване на майката, докато изпълнява ежедневните си задължения, успокоява ембриона и му помага да се запознае с ритъма на човешкия живот.

След като дете­то се роди, това докосване става дори много по-важно за неговото оце­ляване. Огромният скок в развитието на бебешката нервна систсмасе осъществява в голямата си част благодарение на тактилната комуника­ция. която бебето получава при допира на човека, който се грижи в него.

Всъщност изследванията показват, че докато нормалната прегръдка и милването е чудесно за едно бебе, броя пре­гръдки имат направо невероятен позитивен ефект.

Как да направим едно от четиринадесетте социални докосвания ?

Помислете само за преживяването на недоносените бебета, които се третират с така наречения „кенгурска грижа“ , сгушени плътно в гърдите на май­ката в продължение на няколко часа дневно.

Изследванията са доказали, че когато на бебето му е студено, гърдите на майката автоматично се затоплят (до два градуса по Целзий в рамките на пет минути), за да бъде приятно на бебето – след което цикълът непрекъснато се повтаря, когато тялото му започне да изстива. Всичко това се случва без каквито и да са уреди или каквато и да е помощ – и без да бъде изречена и една дума.

докосването на човека

Всеки човек си има плюсовете и минусите

Многобройни проучвания сочат, че в сравнение с недоносените, тре­тирани в нормални болнични кувьози, недоносените, третирани с „кен­гурска торба“ показват 75% по-голямо намаляване на апнея, по-добра кислородна сатурация, по-дълбок и по-дълъг сън, по-бързо наддаване и на теглото, намаляване на плача и по-дълги периоди на будност, по-успешно хранене чрез кърмене и по-бързо изписване от болницата.

Както ни доказва примерът с недоносените, докосването е не само нещо, което ни кара да се чувстваме добре – то е един от най-могъщите начини да събудим собствените си механизми за лечение на тялото.

Масажът е бил открит да помогне за облекчаване симптомите на дузи­на неразположения и болести, както и на тревогата, високото кръвно

налягане, мултипленната склероза, болестта на Паркинсон и много дру­ги. Едно изследване показва, че трийсетминутен масаж понижава основната честота и звуковото налягане на човешките гласове.

споделяне във facebook


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.