Децата не бива да използват носени от други обувки тъй като може да се стигне до деформации и други увреждания на стъпалото


човешки крайник

Стъпалото е важна част от нашето тяло

Детските крака се подценяват. Наистина, те са в процес на развитие и през това време се нагаждат към обувките повече, отколкото краката на възрастните. Но на лекарите не е извести да има хронични деформации, получени от износване на обувки.

Въпреки че стъпалата на краката често се пренебрегват общоприето мнение е, че са доста чувствителни. Друг пред­разсъдък гласи, че който носи само спортни обувки, от един момент нататък не може да тича бос. Добре, че Йошка Фише; (бивш външен министър на ФРГ от партията на „Зелените“) навреме си смени облеклото и днес предпочита да носи костюм от три части, вратовръзка и обувки от естествена кожа. Безброй легенди се носят за хора, които спортуват само със спортни обувки и при първото тичане боси на плажа си навехвали крака, защото не можели да стъпват стабилно. Само че за това медицината няма доказателства.

Убедително доказателство за това, че дори крака без опти­мална опора имат добри способности, бе дадено от едно списа­ние преди няколко години. На двойна страница бяха показани десетина стъпала, заснети в близък план. Под тях кратка диаг­ноза, като например изкривяване на ходилото навън, плоскостьпие, голямо разстояние между пръстите и дори рядко срещани малформации. На следващата двойна страница са по­казани главите на същите хора. Всички без изключение бяха футболисти от националния отбор и други известни спортисти.

социално споделяне


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.