Елементите на есенциалните минерали


елементи в хапчета

Всичко бъбрека отнася

Магнезият, също като калция, има различни функции в организма. Той е градивен елемент в стотици ензими, участва в процесите на производство на енергия, в синтеза на протеини, допринася за здравословното функциониране на сърдечно-съдовата система и мускулите. При дефицит на магнезий настъпват мускулни спазми, особено характерни са нощните крампи на прасците.

Цинкът е важен елемент с антиоксидантно действие, незаменим в борбата със свободните радикали. Той участва също и във функциите на имунната система като стимулира развитието на имунните клетки.

Желязото е от първостепенна важност за формирането на кръвните клетки и за транспорта на кислорода. При хроничен дефицит се произвеждат негодни червени кръвни клетки, нарушава се снабдяването на тъканите с кислород и се развива класическа желязодефицитна анемия. Според едно предишно изследване на C30 от такава анемия страдат поне 10-20% от децата и старите хора, предимно жени, в световен мащаб.

Йодът може би един от най-добре познатите минерали. Добре известно е, че той играе основна роля за функционирането на щитовидната жлеза. Малко хора, обаче, знаят, че в някои части на Европа съществува известен йоден дефицит. Там трябва внимателно да се съблюдава редовният внос на йод, тъй като функцията на щитовидната жлеза оказва влияние върху цялостния метаболизъм на въглехидрати, протеини и масти. По-слабо известно е, че селенът също играе важна роля в нормалното производство на хормоните на щитовидната жлеза и допълнително подкрепя имунната система.

Заради ролята му в обмяната на веществата хромът често присъства във формулите за намаляване на теглото. Той оказва влияние на въглехидратния метаболизъм (а чрез него и на метаболизма на протеините и мастите), а някои проучвания сочат, че намалява апетита за сладко.

есенциални руди

Дали наистина съществуват тези елементи?

Манганът има поне толкова разнопосочни действия в човешкия организъм, колкото и гореизброените минерали. Той участва в процесите на производство на енергия, в поддържането на здрава структура на костите и, като ефективен антиоксидант, подкрепя защитата на клетките.

Ясно е, че почти неразбираемо малки количества от тези елементи участват в множество процеси. Ето защо тяхната ежедневна суплементация е извънредно важна. Особено през лятото, когато губим значими количества минерали поради повишеното изпотяване, тяхната загуба трябва да бъде грижливо компенсирана в интерес на нормалното функциониране на нашия организъм!

spodelime.com


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.