Интензивно спортуващите живеят по-дълго


усилен ден

Бъди в форма винаги

Естествено, че интензивните занимания със спорт са здравословни. Това укрепва мускулатурата, тренира сърцето, подобрява кръвообращението и работата на белите дробове. Освен това повечето интензивно спортуващи се чувстват по-активни, по-бодри и здрави, отколкото онази част от населението, която води заседнал живот.
Никой не отрича положителното въздействие на спорта върху качеството на живот на човека. Досега обаче още не е наблюдавана пряка зависимост между ефекта от тренировките и по-голямата продължителност на живота. Това провокира някои лекари да отпряват следната закачка: Всъщност спортистите не живеят по-дълго, но умират по-здрави.
Възможното обяснение за това би могло да бъде, че при спортистите енергийните резерви в клетките и органите се изразходват по-рано. Всяка тренировка представлява натоварване, при което обичайните процеси в тялото се изчерпват. Друго обяснение за това, че спортистите не живеят осезаемо по-дълго от нормалното население, може би се крие в така наре¬дените „свободни радикали“. При физическо натоварване и усилена и интензивна обмяна на веществата се освобождават по-голямо количество свободни радикали, които атакуват съдовата система и органите.

споделяне в социални мрежи


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.