Историята на бонбоните


бонбон

Полезно или не вие решете?

Шоколадови, дъвчащи, желирани, ментови, карамелени… Разнообразието от бонбони, които се предлагат на пазара, бувкално може да замае главата на потребителя. И от всеки вид има стотици различни форми, размери, цветове и марки. Това е съвсем закономерно, защото бонбоните имат дълга история. Още древните египтяни, гърци, римляни и китайци имали навика да си хапват ядки и резенчета плодове, натопени в мед. Тези прародители на бонбоните се използвали преди всичко с медицински цели – като средство за облекчаване на възпалено гърло или при проблеми с храносмилането.

През средните векове бонбоните били достъпни само за богаташите, тъй като се правели с помощта на захар и различни подправки, и били доста скъпи. Когато в началото на 16 век какаото започнало да набира популярност в Европа, това довело до значително увеличаване на разнообразиетопри бонбоните. Постепенно те станали по-достъпни за широките маси, производството се увеличило многократно и до началото на 19 век в САЩ вече имало близо 400 бонбонени фабрики.

Ето и още няколко доста любопитни факта, свързани с историята, производството и консумацията на бонбоните:

 • В световен план първенец по продажба на бонбони е празникът Хелоин, следван от Великден, Коледа и Свети Валентин.
 • В САЩ се произвеждат близо 1500 различни марки шоколадови бонбони и още около 400, които не съдържат какао. Щатът Калифорния е на челното място сред производителите и в двете категории.
 • Редица проучвания са установили, че хората са много по-склонни да купуват бонбони, шоколади и
  вкусни да

  Много видове

  десерти, в чиито имена се съдържатрима или повтарящи се букви. Това е свързамп с фалта, че, изричани на глас, тези названия предизвикват позитивни асоциации, които влияят на оценката и избора на потребителите.

 • Бившият американски президент Роналд Рейтън бил страстен почитател на желираните бонбони и по време на мандата му в Овалния кабинет в Белия дом винаги имало богати запаси от тях. В неговата чест през 1981г. популярната компания „Jelly Belly“ обогатява асортимента си с боровинков вкус.
 • Първите кутии с шоколадови бонбони са пуснати на пазара в САЩ през 1854г. Идеята за специално декорирани бонбониери за Свети Валентин обаче е на англичанина Ричард Кадбъри. Той създава първата през 1868г., изобразявайки върху нея дъщеря си.
 • Най-голямата близалка в историята е произведена на 18 юли 2012г. в Бърлинггейм, щата Калифорния. Тя тежи над 3 тона и е висока 5 метра.

spodelime


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.