Какви са промените за заболяването остеопороза ?


лоша повреда

Харесва ли ви това ?

Има промяна в разбирането за заболяването остеопороза и как то може да бъде профилактирано и лекувано. Жената има болест на костта, но в същото време е носител на психоемоционални и социални проблеми.
Ключовите думи на настоящата обучителна програма са „Намерете време за себе си” и „Всичко е във ваши ръце”. Стратегията за превенция на остеопорозата включва:
1.Добра информираност на обществото за необходимостта от смяна в стила на живот още от детската възраст и през пубертета, когато трябва да се осигури качествено хранене (достатъчен прием на калций) и системни физически натоварвания (туризъм, фитнес…), т.е. времето за натруване на по-голяма пикова котна маса, доколкото зависи от факторите на околната среда.

2.Да се преодолеят вредните за костите навици – тютюнопушене, алкохолизъм.
3.Да не се приемат безразборно и без лекарско предписание медикаменти.
4. Да се поставят своевременни диагнози и лекуват ефектино заболявания, които с хронифицирането си биха довели до развитие на остеопороза. Аменореята при млади жени е сериозен проблем и трябва да се уточнява и лекува бързо.

болки в гърба

Болките са ви най-малкия проблем

5. Менопаузата е свързана с повишена котна загуба поради намалението на естрогените и на калциевото увояване. В този период трябва да се увеличи дневният прием на калций от 1 грам на 1,5 грама.
6.Необходимо е разясняване ролята на хормон-заместващото лечение в ранната постменопаузална възраст (50-59 години) като добра профилактика на:
А)остеопорозата;
Б)сърдечно-съдовите заболявания (естрогените релаксират коронарни съдове и намаляват липидите в кръвта – общия холестерол и LDL-холестерола);
В)болестта на Alzheimer (суха лигавица на влагалището с проблеми при полов акт, атония на сфинктера на пикочния мехур).

сподели ме


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.