Какво уврежда остеопорозата ?


лечение

Какво да консумираме за да се излекуваме от остеопорозата ?

Според постигнатия консенсус от работна група към C30 остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с ниска костна маса и нарушена микроархитектура на костната тъкан, водещи до повишена крехкост на костта и последващо увеличение на фрактурния риск.

Костта нормално се подлага на ремоделиране – микроскопски области се разрушават и заместват с новосинтезирано костно вещество. Следва процес на минерализация (отлагане на калций и форфор в микрокристали), която протича в две фази – ранна (около 90 дни) и късна (няколко месеца). Няколко процента от целия скелет се заместв по този начин годишно.ю

Спокойни ли да сме ако имаме остеопороза ?

Въпреки че растежът на дължина спира, достигането на пиковата костна маса е на 20-годишна възраст у момичета и на 25-годишна възраст у момчета. За оформяне на пиковата костна маса значение имат наследствеността, етническта принадлежност, общото здравословно състояние, пълноценното хранене, физическото натоварване, приемът на калций, циркулиращото ниво растежен хормон и половите хормони в периода на подрастването и в пубертета. Мъжете имат с около 10-20% по-висока котна плътност от жените.

изкривен гръб

Колко вреди на човека остеопорозата ?

Какво се случва през фазата на растежа ?

Около 90% от пиковата костна маса се натрупва през фазата на растеж (до 25-годишна възраст) и 10% – през фазата на консолидация (от 25 до 35 години). Между 35-40 годишна възраст започва обратното развитие и загубата на костна маса. Началото на костната загуба е генетично определено. В менопаузата с угасването на яйчниковата функция костното рушене се повишава и това е причина за нарастване на костната загуба.

С напредване на възрастта костната загуба нараства и поради намалена продукция на хормоните от надбъбреците, хранителни фактори, намаленото калциево усвояване в червата, намалението в синтеза на витамин D, намалението в преработката на витамин D в бъбреците, тютюнопушене, намалена физическа активност, хронични заболявания, хроничен прием на лекарства.

споделяне на връзка


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.