Кортизона не помага на белите дробове


дете

Болестите към бебетата не са за подценяване

При недоносените бебета особен проблем за лекарите представляват недоразвитите им бели дробове. Те се оформят едва през последните шест до осем седмици от бременността. Под влиянието на така наречения фактор „Surfactant“ се ускорява образуването на бронхи и въздушни мехурчета. От 1957 г., когато тази взаимовръзка е открита за първи път, фармацевтичните фирми се опитват да произведат по изкуствен път сър-фактант-фактора. Около 1970 г. учените откриват, че кортизонът също може да ускори развитието на белите дробове и по този начин да предотврати най-тежките увреждания на дробовете при новородените. Медикаментът трябва да се дава на бременни с преждевременни контракции и вероятност от раждане преди термина.

Но кортизонът бил използван съвсем малко по различни причини. Само около 18 процента от жените били подложени на това лечение, въпреки че често в тези случаи въпросът бил на живот и смърт. Причините са различни. Първо, лекарите знаели, че кортизонът действа, но не знаели по какъв начин. За изследователите това не било достатъчно и те очевидно отказвали да препоръчат или изпишат лекарство, чийто механизъм на действие не познавали достатъчно. Друг аспект: факторът „Surfactant“ действа веднага. Лекарят става свидетел на бързото излекуване на тежко болно бебе. Действието на кортизона обаче започва едва след няколко дни. Освен това пациентките от самото начало били настроени скептично спрямо кортизона, така че скоро той придобил лоша репутация сред много от лекарите.

Факторът „Surfactant“ бил синтезиран за първи път едва през 1980 г. Детските лекари били във възторг, тъй като можели да предприемат специфично лечение, а и механизмът на действие бил известен вече години наред. Голяма рекламна кампания подпомогнала масовото приложение на новото лекарствено средство.

Сравнителните изследвания от началото на 90-те години показали обаче, че развитието на белите дробове не се подобрявало и не настъпвало по-бързо при прилагане на синтетичния фактор „Surfactant“ в сравнение с набедения кортизон. Трудно е да се прецени колко деца са се появили на бял свят  със силно увредени бели дробове, тъй като между 1970г. и 1990 г. приложението на кортизона било съвсем ограничено.

бутон за споделяне


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.