Най-важните храни за жената след 60, комбинирани продукти и начин на употреба. Както може би се досещате, за всяка възраст веществата, които ни трябват са различни, макар в магазините да са на едно и също място. Направете си един експеримент. Сложете в хладилника или шкафовете за храна различни храни.

Най-важните храни за жената след 60
Най-важните храни за жената след 60

Няма да ги изброявам по отделно, но нека те да са както плодове и зеленчуци, така и ядене богато на протеини и мазнини. След като огладнеете отворете шкафа (хладилника) и изберете какво ви се яде. Вашият избор ще покаже в момента, какво е нужно за тялото за да попълни запасите от енергия, най-общо казано.

Кои са подходящите храни за жената след 60

За да ви отговорим на този не лесен въпрос, е добре да познавате вашето тяло и проблемите, които са настъпили според начина ви на живот. Често явление е да имате придружаващи заболявания като диабет, високо кръвно, артрит и др., които обаче ги има и при мъжете (звучи успокояващо нали). Към вече изброените може да добавим още загуба на памет, Алцхаймер или някакъв вид депресия.

Тогава е време за решителна промяна и налагане на диета. Имате повече нужда от омега 3 мастни киселини, прием на фибри, много вода и не на последно място от хранителни добавки. Разнообразието на последните е толкова голямо в България, затова няма да отделяме в момента специално внимание на тях. Идеята на всичко написано дотук е да запазите за дълго време здрава храносмилателната система, защото без нея няма как да усвоявате полезните витамини и минерали.

Кои са подходящите храни за жената след 60
Кои са подходящите храни за жената след 60

Обърнете внимание на простите храни, които не са топлинно обработени. Нека в менюто ви да има ядки, които се накисват предварително във вода, плодове и зеленчуци обезателно, по-малко мазни храни и намалете концентрираното сладко (торти, шоколадови изделия). Тъй като не са ви нужни калорични храни, защото вашите двигателни процеси намаляват след 60 години. Няма как ще трябва да се примирите с това. Нужно е да приемате продукти за висок имунитет с Фитовирон както и други добавки за добра обмяна на веществата.

Примерни храни за жената след 60

Пълнозърнести храни, бобовите култури, млечни и месни продукти в определен ред трябва да присъстват на масата. По този начин ще си гарантирате добавките на цинк, желязо, калции и магнезий. Мазна риба, свински черен дроб непременно трябва да са в менюто ви, за да нямате проблеми с липсата на витамин Д. За мозъчната активност са ви необходими диви плодове (боровинки, лешници, къпини), както билков чай и зеленчуци. Силно препоръчвам да приготвяте супа от коприва. Страхотна е!

  • Млечни продукти
  • Плодове и зеленчуци
  • Различни видове ядки
  • Риба и месо
  • Билкови чайове

Преминаваме към съветите. Избягвайте консумацията на сол. Не пропускайте да спортувате поне по 30 минути на ден. Гимнастиката също е добър вариант. Разходки сред природата е задължително, релаксирайте по всяко време. Само Господ знае колко време ще живеете на този свят, така че не се вманиачавайте. Важното е да сте здрави до дълбоки старини и да се радвате на живота и на много внуци.