Най-вредните хранителни добавки


През последните няколко години експертите проучиха най-вредните хранителни добавки, някои от които свързани с появата на различни заболявания. Макар че повечето от тези добавки да не са официално забранени, много изследвания показват, че те представляват риск за здравето.

Специалистите препоръчват внимателно да четем етикетите на храните в магазина и да бъдем нащрек, когато видим някоя от по-долу изброените хранителни добавки. Това е списък с някои от най-съмнителните и вредни хранителни добавки от гледна точка на медицината сред всекидневните хранителни продукти. Ето списък на 12 от най-вредните хранителни добавки:

◦ Натриев нитрат

◦ Бутил хидрокси анизол (ВНА, Butylated Hydroxyanisole)

Най-вредните хранителни добавки в храните

Специалистите препоръчват внимателно да четем етикетите на храните в магазина и да бъдем нащрек, когато видим някоя от по-долу изброените хранителни добавки.

◦ Бурил хидрокси толуен (ВНТ, Builated hydroxytoluene)

◦ Пропил галат (Propyl Gallate)

◦ Натриев глутамат

◦ Транс мазнини

◦ Аспартам

◦ Ацесулфам калий

◦ Хранителни оцветители – син, червен, зелен и жълт

◦ Олестра

◦ Калиев бромат

◦ Бяла захар

◦ Натриев хлорид (готварска сол)

Дали сме запознати с всички от тях? По-надолу е дадено описание на хранителните добавки, в какви продукти можем да ги намерим и с какво именно те застрашават нашето здраве. Една от най-разпространените хранителни добавки се явяват консервантите, който може да бъдат в различни форми.

Понякога търговците прибягват до елементарни трикове, като използват различни наименования за една и съща хранителна добавка. Такъв е случаят с натриевия глутамат – сол на натрия и глутаминовата киселина и може би най-известният овкусител. Той се изписва на етикетите още като „flavour enhancer 621“ иби овкусител 621, MSG, умами, натриева сол на L-глутаминовата киселина, веицин, мононатриева сол на глутаминовата киселина и други.

Натриевия глутамат може да предизвика мигрена и други неблагоприятни последствия. Транс мазнините в днешно време не присъстват в голямо от количествата хранителни продукти, а изследванията ги свързват с болести със сърцето, бъбречни заболявания и инсулт, получили широко разпространение. Аспартамът е изкуствен подсладител, съдържащ се в продукти от марките NutraSweet и Equal, диетичните продукти (низкокалорични десерти, желе, шейкове) и безалкохолните напитки.

вредни добавки и последствията от честата консумация

Една от най-разпространените хранителни добавки се явяват консервантите, който може да бъдат в различни форми

Ацесулфам калий приспада към по-новите изкуствени подсладители, използващи се за безалкохони напитки и някои хлебни изделия. Натриев нитрат е една от тези, които се добавя в продуктите не само, за да запази храната, но внася цвят и мирис в месните продукти като бекон, шунка, салами, закуски и пушена риба. Бутил хидрокси анизола (ВНА) и Бутил хидрокси толуена (ВНТ) също са консерванти, добавяни към продукти като зърнени култури, дъвки, чипсове и растителни масла, за да предотвратяват окислението.

Пропил галата също е антиокислител и се добавя в меса, бульони, дъвки. Всички тези консерванти са свързани с рака. Много от оцветители вече са забранени от FDA, въпреки че някои от тях все още могат да бъдат открити в продукти изискващи специфичен цвят. Преди определено време Олестрата беше разпоространена сред чипсовете, която възпрепятства обработването на мазнини в хранителната система.

Хранителните оцветители са свързани с рака, Олестрата блокира усвояването на витамини в организма и пречи на нормалното функциониране на хранителната система. Калиевият бромат понякога е добавян в бялото брашно, хлябът и рулата, за обем, но в него са намерени, предизвикващи рака свойства. И накрая малко за общоразпространените продукти като бяла захар и сол.

Разбира се не следва да ги изключим напълно от менюто си, но в големи количества могат да бъдат опасни. Прекаляването със солта може да доведе до сърдечни заболявания, проблеми с кръвното налягане,а също до инсулт и бъбречна недостатъчност.

spodelime


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.