Опасността от СПИН е премахната в Европа и в САЩ


HIV

Спина е много опасен и смъртоносен

С такова впечатление вероятно остават болните и онези, които се грижат за болни и заразени. Причината е силното съкраща­ване на средствата за подпомагане на организациите, които се борят със СПИН, и отслабналото внимание към заболяването, сензационно наричано по-рано „епидемия на похотта“, ако из­ключим ритуалните дни за размисъл. След СПИН-истерията в края на 80-те години, от средата на 90-те години отново следва безразличие.

Наистина има редица нови медикаменти, които отлагат проявата на заболяването. Броят на новозаразените е намалял, поне в Германия. Междувременно е известно, че СПИН не оз­начава непременно смъртна присъда, а може да премине в един вид хронична болест за някои пациенти.

За съжаление в Германия на година от СПИН умират около 500 души. 20 процента от заразените с HIV приключват с ле­чението, тяхното състояние повече не може да бъде подобрено с медикаменти. Някои причинители са станали резистентни дори и срещу най-новите комбинации от терапии.

В глобален аспект положението се влошава все повече. Според данните на Световната здравна организация и на СПИН-организацията на Обединените нации през 2002 година в цял свят от СПИН са починали повече от три милиона души, а от избухването на епидемията насам – повече от 26 милиона уши. Около 42 милиона са носители на вируса HIV. Тези цифри са нараснали с над 50 процента от първоначалните оценки на Световната здравна организация през 1991 година. Положението е най-трагично в Африка. По данни на ООН през следващите години повече от половината население на Африка ще умре от СПИН.

бутон за социални мрежи


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.