От какво се бои човекът днес?


страх на човек

Човек може ли да преодолее страха си ?

Може би от себе си , от стихиите, от болестите и срещу всичко слага прегради и се затваря в кули от бетон и стъкло. Недосегаеми , недокоснати , запазени това се опитваме да бъдем.

Кой е най-големият  ни враг , сякаш това е другия човек….защото е непознат, недокоснат и може да ни причини болка. Боим се от другите , защото общуването наранява. Думите често като кинжал се забиват в душите…неразпознати от нас, разтълкувани погрешно, чужди , тежащи ни….и след толкова болка и отхвърляне спускаме защити подобно капаци на прозорци или щори, да скрием слабостта и раната в нас.

За да сме интересни и приемани често не говорим думи , които извират от сърцето ,  а  се крием зад цитати от книги и филми, от комедии и трагедии , с които се опитваме да изглеждаме умни или харесвани, но дълбоко душата иска да каже друго, но не намира думи за да го изрази.

Решението на проблема е във вас !

преодолей всичко това

Бъди упорит и ще сполучиш

Поглеждаш по телевизията – низ от цитати, литературата на 20 век – цитат след цитат в диалог един с друг ,а  човекът, малкия човек, се губи сред тях.  Казва си , „ако не цитирам съм безинтересен и глупав”. Обикновените хора цитират и имитират „пълна лудница”, думи от комиците и политиците. Учените хора цитирит авторитетите в собствената си област.

Знаем много, използаваме информация, но мислим ли със собствените си глави…и когато отвътре ни идва да кажем нещо простичко, не стискаме ли зъби да не го „изплюем”.

Самотата плаши…кара ни да търсим сродни души в нета , но често попадаме в измамните мрежи на недоизказаното в езика…защото човек говори не само с езика,  а с цялото си тяло…словото става плът, а плътта често е слово, мимиката жеста, тона, сянката в погледа говорят много и свързват по различен начин.

Зад компютъра често сме силни и казваме неща , които ни е трудно да изречем  на живо, но ако успеем да бъдем себе си и в истинското общуване очи в очи  ще се усетим в хармония и няма да живеем в два корено различни свята, този който тъпчат краката ни и този който струи в главата ни.

бутон за сайт


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.