Пасивното пушене не е вредно


тютюн

Пушенето вреди, затова не пуши

Дълго време се е смятало, че вредните последствия от пушенето са особено големи за самите пушачи, които вдишват дима. С времето все повече в обект на внимание се превърна заплахата за непушачите, които трябва да гълтат дима на пушачите. Междувременно стана ясно, че и здравето на пасивните пушачи е изложено на известни рискове, но все още това следствие от пушенето значително се подценява.

Ето защо лондонски медици са се заели да изследват по-подробно рисковете за пасивните пушачи. За целта те анализират 19 изследвания, в които са описани опасностите за здравето на непушачите, съжителстващи с пушачи. Занимава ги на първо място сърдечният инфаркт. След като са взети предвид всички фактори, става ясно, че рискът от сърдечен инфаркт при непушач, съжителстващ с пушач и непрекъснато вдишващ дима, е с 30 процента по-висок, отколкото при така наречения „нормален“ непушач. Рискът е учудващо висок. Той дори  представлява половината от риска за самия пушач, който пафка по 20 цигари на ден-макар и пасивният пушач да е изложен само на част от вредните вещества, идващи от цигарите на пушача. Такова учудващо въздействие се основава на факта, че рискът не нараства праволинейно на дозата, а дори и относително малко количество никотий може да причини. Твърде голяма вреда.

инфаркт

Ето това става ако си редовен пушач

През 1962 и 1964 г. медицинските власти във Великобритания и САЩ обявиха, че медицината със сигурност приема съществуването на причинно-следствена връзка между пушенето и белодробния рак при пушачите. Едва в средата на 80-те години първите национални здравни институти установят, че и пасивните пушачи са изложени на значително завишен риск от въздействието на никотина и други вредни вещества, съдържащи се в тютюна. В края на 90-те години при задълбочен анализ на наличната до момента специализирана литература беше изследвана степента на риска пасивните пушачи да се разболеят от рак на белите дробове. В този преглед на всички изследвания по въпроса се изясни, че при заклети непушачи, съжителстващи дълго с пушачи, рискът да се разболеят от белодробен рак е с 24 процента по-висок.

Как влияят цигарите на пасивните пушачи

Фактът, че в кръвта и дори в урината на пасивните пушачи могат да бъдат открити съдържащите се в тютюна субстанции, които причиняват рак, показва зависимостта между нарастващите случаи на белодробен рак при пасивните пушачи и дима, идващ от чуждите цигари.

бутони за споделяне


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.