Пътнически съвети – ако загубите багажа си


изчезнал багаж

Загубен багаж по време на полет

Пътувам с един скъп куфар, който аз обичам и знам, че съдържанието (дрехи, обувки, тоалетни принадлежности и т.н.) трудно може да се замени. За мой ужас багажът ми е изгубен или повреден по време на полет, какво трябва да направя, ако това се случи?

Когато чакате за вашата чанта пристигаща в багажната въртележка винаги има един тревожен момент. Ами ако не се появи ? Доста неприятен момент дори бих казал стресиращ.

Данните, публикувани от потребители на въздушен транспорт показват, че много хора нямат толкова късмет. Жалби и запитвания към най-големите авиокомпании в света за зле транспортиран багаж не винаги носят удовлетворителен резултат и разбира се справедлива компенсация. Вие не сте в състояние да направите много по въпроса защото вашият багаж не върви редом с вас.

Той е грижа по-скоро на авиокомпанията, но може да сведете риска до нормален минимум ако спазвате някои ценни съвети. На първо място е правилно слагане на етикета към чантата. Той трябва да е в добро състояние. Важно е също да се придържаме към правилата на авиокомпанията за проверка на времето.

Ако откриете, че чантата ви е повредена или липсва когато пристигнете, ще трябва да попълните формуляра за имотни нередности, преди да напуснете летището (на разположение от страна на авиокомпанията са бюрата в багажната зала).
В случай на щети, ще трябва да се свържете с компанията в рамките на седем дни.

Самолетните правила позволяват в 21-дневен период официално да обявите багажа си „загубен. Повечето авиокомпаниите ще ви помолят д анаправите опис на съдържанието в чантата и да приложит екасови бележки за всеки артикул в нея. Това се прави с цел да се изчисли правилно стойността на щетите.

Дори в най-добрият случай за вас има ограничение и то е 1000 евро. Практиката показва, че такава сума рядко обаче се изплаща. Пътническата застраховка не винаги е добър показател, когато става дума за загубен или повреден.

Някои полици не покриват това. За ваше добро е да разделите дрехите по равно между куфарите, ако пътувате с друг човек. Ако пренасят ебижута и ценни вещи по възможност ги декларирайте и говорете с вашият застраховател дали ще го покрие при евентуална загуба при транспортирането.


Copyright © 2021 useful-news. All rights reserved.