По време на коледните празници хората натрупват килограми


мъж с наднормено тегло

Наднорменото тего е много опастно

Трудно се понася струпването на няколко празнични дни. Много храна, много седене на едно място, малко движение. Нищо чудно, че през януари всички се оплакват, че по празни­ците са качили повечко килограми. Но дали това наистина е така? Американците са пресметнали, че средно надебеляват с 2,3 кг (5 американски фунта) през празничните дни (които в САЩ траят от Деня на благодарността в края на ноември до началото на януари).

Телевизионният канал CNN съобщава, ,,че средният американец щял да надебелее със 7 до 10 фунта (3.2 до 4.5кг) то Коледа до Нова година”. Лекарският съюз в Тексас предвижда 8 фунта (3.6кг), а различните вестници сочат минумум 5 фунта (2.3кг) допълнително тегло.И в Германия се чува често, че някой „е качил няколко килограма в повече през празничните дни”.

Учени от американските здравни института NIH проверили хипотезата дали теглото се качва с доста килограми, защото в специализираната литература не могли да намерят доказателс­тво за това. Определили промяната в теглото при 195 възраст­ни. Участниците в експеримента се претегляли редовно през различните фази: в дните преди празниците (от

човек който е дебел

Мъжете с наднормено тегло трябва да отслабнат

средата на сеп­тември до средата на ноември), по време на самите празници (от края на ноември до началото на януари) и след това (от средата на януари до началото на март). Накрая измерили тег­лото през септември или октомври на следващата година, за да се прецени ходът на процеса през годината.

През празничните дни теглото се е повишило средно с 0.37 кг. Повишаването на теглото директно преди и след това било минимално, така че през есенните и зимните дни от септември /октомври до февруари/март теглото се е покачило общо с 048 кг. Между март и септември на следващата година теглото почти не се е променило – най-малкото не е намаляло.

За разлика от общоприетото мнение по празниците теглото се покачва с няколкостотин грама, а не с няколко килограма. През цялата зима покачването е по-малко от половин килограм. Но тъй като през пролетта и лятото не се забелязва спадане на теглото, то това означава, че минималното качване на теглото през зимата допринася за това, че с годините възрастните често качват теглото си.

сподели бутон


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.