Профилактиката срещу рака удължава живота


лош порок

Ракът на кожата е доста тежка и неубратима болест

Вярата в ползата от профилактиката е несломима. В това няма нищо лошо. Колкото по-рано се открие и разпознае ракът, толкова по-лесно може да се лекува. Това звучи логично, но не е просто.

Тъй като ранната диагностика понякога удължава не само живота, но и страданията. Например ракът на простатата: съществува маркер в кръвта, „простата специфичен антиген“ (PSA), чийто стойности при рак на простатата в повечето слу­чаи са повишени.

Повишената концентрация на PSA се полу­чава обаче също и при каране на колело и след секс, както и при възпаления и доброкачествени образувания.

Сега с помощта на PSA-тест и други изследвания ракът на простатата може да бъде открит рано. Тъй като ракът често расте изключително бавно, рядко има разсейки и се лекува трудно, тестът няма доказано влияние върху смъртността при мъжете.

Лесно и бързо откриване на ракови клетки

Освен страха от раково заболяване те дори си причи­няват вреда, докато биват оперирани или облъчвани: вследствие на инвазивните интервенции често се стига до импотент­ност и чести позиви за уриниране. В допълнение към това ракът на простатата в повечето слу­чаи се открива твърде късно. В Германия туморът се диагнос­тицира средно на възраст 67 години.

Средната възраст при смърт от рак е 77 години и това е значително над средната продължителност на живота при мъжете, която е 73 години. Според различни сериозни изследвания всеки втори 80-годишен мъж има туморни клетки в простатата. Повечето на та­зи възраст умират по други причини, което означава, че мъже­те не умират от рак, а като негови носители.

Малко лекари не са склонни да убеждават в необходимост­та от профилактика. Сред тях са представителите на медици­ната, основаваща се на доказателства (ЕbМ), които настояват за научна преоценка на всички медицински мерки – което не винаги е гарантирано.

Становище на тази организация, представена през пролетта на 2003 г., подчертава: „Ползата от по­добни мерки в смисъла на по-дълъг живот за засегнатите мъже не е доказана според общото научно схващане.“

споделяне във facebook


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.