Противозачатъчното хапче е разработено в САЩ


лекарство

По-добре пий, отколкото боледувай

Противозачатъчното хапче е било разработено на 2 200 метра надморска височина в Мексико сити. Там студентът по химия Луис Мирамонтес работел върху дипломната си работа в лабораторията на Карл Джераси. По време на провежданите от него изследвания Мирамонтес успял на 15 октомври 1951 г. да произведе хормон, чието химично название гласяло „19-нор-17-алфа-етинил-тестостерон“. Скоро след синтезирането на новия препарат, който по-късно назовавали само с името „Норетистерон“, той бил изпратен за по-точен анализ на субстанцията в Медисън, щата Уисконсин. Въпреки че Мексико е рожденото място на веществото, учените от САЩ също имат принос за раждането на хапчето. Анализите в САЩ потвърждават, че субстанцията представлява изключително ефикасен хормон, който предпазва от забременяване.

Вредят ли на човека тези хапчета ?

Още през 1951 г. мексиканската фирма „Синтекс“ патентова норетистерона, а през март 1952 г. Джераси, Мирамонтес и Розенкранц публикуват обобщение на проведените от тях опити с новия хормон. Трябвало да минат все пак още няколко години, докато хапчето намери приложение. В САЩ било разрешено изпробването му в клинични условия за първи път през 1957 г. През 1960 г. вече било пуснато за масова употреба.

лек

Лекарите мислят за вашето добро

В тогавашна Западна Германия новото противозачатъчно средство било пуснато на пазара на 1 юни 1961 г. от фармацевтичната фирма „Шеринг“ под наименованието „Ановлар“. Малко подвеждащо концернът представил пред общественост­та хапчето като „средство срещу менструални оплаквания“. Написаното с малки букви в текста все пак указвало решава­щото странично действие: „предпазва от забременяване“. В Източна Германия методът за хормонално предпазване от забременяване навлиза с известно закъснение. Едва през 1965 г. първото орално противозачатъчно средство бива разрешено в ГДР. Хапчето било разработено от фармацевтичното предприятие „Йенафарм“ и се наричало „Овозистон“. Днес в Германия приблизително една трета от жените в детеродна възраст се предпазват от нежелана бременност с помощта на хапчето, сред момичетата и жените между 14 и 24 това са дори полови­ната. От хапчето се възползват 24 процента от жените над 35 години. При над 40-годишните процентът възлиза на 16.

бутони за споделяне


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.