Стомашните язви се предизвикват от стрес и са психосоматично заболяване


тумор в стомаха

Тумора е причинител на болка

Стомашните язви и тумори спадат към инфекциозните болести. Десетилетия наред те се смятаха за класическо психосоматично заболяване на чувствителните и измъчвани от стрес хора, на които проблемите и напрежението бързо се отразяват на стомаха. От средата на 80-те години е известно, че бактери­ите са отговорни за възникването на стомашни тумори. Като причинител на заболяването е идентифицирана бактерията Helicobacter pylori. Описана е от двамата австралийци Бари Дж. Маршал и Дж. Робин Уорън и е идентифицирана като причина за повечето стомашни тумори.

В началото е имало съпротива срещу твърденията на двама­та учени, докато Маршал успял да докаже през 1985 г. с опит върху самия себе си, че двамата са на прав път. Маршал си направил стомашно изследване, при което не било установено никакво заболяване. Накрая изпил смес, в която се съдържали бактериите Helicobacter. Няколко дни по-късно ученият получил стомашни болки и възпаление на лигавицата на стомаха. Доказателството било толкова убедително за противниците на хипотезата, че междувременно микробиологията заела мястото на психологията, що се отнася до изследване на причините и терапията на стомашните тумори. Публикация в специализи­раното списание „Lancet“ през 1988 г. окончателно затвърдила посланието на двамата австралийци. В това изследване се де­монстрирало как стомашните тумори се лекуват с помощта на антибиотик.

Някои лекари, предпочитащи психосоматичното обяснение на заболяването, възразили, че дори след идентифициране на Helicobacter pylori не е ясно защо някои хора заболяват от сто­машен тумор, а други не. Все пак 90 процента от хората вече са били в контакт с бактериите, но само незначителна част от тях имат съответните оплаквания. Дали все пак стомашният тумор не е болест на психосоматична основа, при която бакте­риите предизвикват симптоми само тогава, когато човек е пси­хологически нестабилен?

сподели ме


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.