Тенисът е един от най-гледаните и харесвани видове спорт в света, като всяка година милиони фенове наблюдават някои от най-големите тенис турнири в света. През последните няколко години този спорт доби още по-голяма популярност и у нас. Естествено, този факт се дължи на изявите на Григор Димитров на корта и по-конкретно на някои забележителни постижения на най-добрия български тенисист за всички времена.

Страхотни ползи за здравето свързани с тениса
Страхотни ползи за здравето свързани с тениса

Родения в град Хасково професионален тенисист спечели най-голямата титла в своята кариера през 2017-та година, когато Гришо триумфира на заключителния АТП турнир за сезона в Лондон. Забележителните постижения на Димитров естествено се дължат на неоспорим талант, много сериозни тренировки и конкретен хранителен режим. И все пак, тениса е спорт, който има редица ползи за всеки, без значение дали е професионален спортист или любител. В днешната статия ще се спрем на 3 страхотни ползи за здравето, които играта на тенис носи.

Цялостна тренировка за тялото

За разлика от някои други спортове, тениса натоварва цялото тяло. Разнообразието от движения в тениса означават, че няма мускулна група в тялото, която да скучае по време на мач. Така например горната част на тялото се натоварва основно от самите удари на топката, като различните техники на удар натоварват различни мускулни групи, включително раменните и мускулите в горната част на гърба.

Рафаел Надал след тренировката по тенис
Рафаел Надал след тренировката по тенис

От друга страна, долната част се натоварва сериозно от тичането, спирането, скачането и резките смени на посоката, като здравите крака са от ключово значение за един тенисист, включително и легендата Роджър Федерер, който вече претърпя две операции на коляното и в началото на Юни 2021-ва маестрото се отказа от участие в Ролан Гарос за да е в по-оптимална форма за Уимбълдън.

Изгаряне на калории и мазнини

Тъй като тениса е спорт, който е много интензивен и ангажира цялото тяло, една тренировка или мач може да ви помогне да изгорите значителен брой калории. Например, един сингъл тенис мач може да допринесе за изгарянето на средно между 400 и 600 калории на част. А само можем да си представим колко много калории и мазнини може да бъде изгорени по време на един интензивен 5-сетов трилър.

Всичко това води до подобряването на визията, тъй като тениса може да бъде използван за намаляване на процента подкожни мазнини. Това е и една от причините тенисисти, като Рафаел Надал да разполагат със забележителна физика, като според предварителните тенис залагания за шампион на Аустрелиън Оупън 2022, матадора е с коефициент от 2.25 за краен успех.

Подобряване на гъвкавостта, баланса и координацията

Тениса е комплексен спорт, който натоварва цялото тяло, което означава, че различните движения стимулират гъвкавостта, баланса и координацията на един тенисист. Съответно, стъпалата ви насочват в правилната посока, ръцете нагласят ракетата в правилната посока и ъгъл за перфектния удар, а торса и краката предоставят нужната сила за да може топката да бъде изстреляна над мрежата.

Всички тези фактори участват съвкупно всеки път, когато удряте топката, което изисква съответната координация и баланс. Но може би най-значимата ползва е подобрената гъвкавост, която може да подпомогне обхвата на движение, както и да помогне за предотвратяването на контузии и мускулни схващания.