Супа от коприва


вкусна супа от коприва

добре приготвена и много апетитна супа от коприва

Пролетта вече е при нас, замирисва вече на свежо и младо по полето и идва ред на пресните тревисти растения.

Преди да започна с описанието и приготовлението на вкусната супа от коприва искам специално да благодаря на бащата на моята скъпа жена, който всяка година ни дарява с пресни плодове и зеленчуци.

Така че младите стръкчета коприва, които са така полезни са дар от неговата ръка.  Точна пропорция на продуктите не е толкова важна, но колкото повече коприва има в супата, толкова по-хранителна и вкусна става тя.

В моя случай е една голяма кисия, около половин килограм коприва, която прилежно изчистих. Като пиша изчистих да уточня, че слагам и стеблата на копривата, защото са тънки и крехки и няма нужда да се делят.

Слагам литър и половина вода на котлона и чакам да заври. След това добавям копривата, колкото да се запари.

супа от коприва за цялото семейство

супа от коприва приготвена само за 30 минути

В друг съд задушавам 1 глава лук нарязана на дребно и 1 морков, който е настърган на едро. Ако имате пресен лук, става още по-добре супата от коприва. След като лукът и моркова са омекнали достатъчно, добавяме нарязаната и изцедена коприва. Изчаквам за около 5 минути да се задушат заедно и доливам с литър и половина вряла вода.

Добре е да е вряла за да се спести време, което е толкова необходимо за една жена, за да има време да влезе във Фейсбук да си чати с приятелките. Обаче аз нали съм мъж това не е от особено значение в случая.

След  като заври сместа добавям една чаена чаша фиде или ориз според предпочитанията. Оставям на котлона супичката докато омекне фидето (ориза). Малко преди да изключа котлона добавям около 200 грама сирене, което натрошавам и разбърквам в сместа.

Подправки почти не се слагат защото супата е достатъчно зелена. Естествено сол на вкус и малко киселичко (лимонтозу или оцет). Ако имате под ръка зеленчукова подправка, също ще свърши добра работа. Супата от коприва се сервира и овкусява с кисело мляко.

 

По подобен начин правя също супа от спанак и супа от лопош. Добре е да ядем такива полезни храни след като тялото ни е претоварено през зимните месеци с месо и липса на витамини и минерали. Именно такава храна е необходима за децата и  възрастните хора.

бутон за споделяне


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.