Възбудата и стресът поддържат мозъка млад


неврони

С помоща на нервите усещаме

С напредване на възрастта при всички хора паметта отслабва. Причина за това е, че връзките между нервните клетки, така наречените синапси, с напредване на възрастта много по-рядко се възобновяват. Друга причина за отслабването на паметта е бавното измиране на нервните клетки, особено в областта на хопокампуса, в средата на мозъка, който отговаря за паметта и ученето.

При натоварване и възбуда адреналина на стреса се увеличава

През последните години учените обаче откриха, че разграждането на нервните клетки не само че не се възпрепятства от високата концентрация на хормоните адреналин и кортизон, а се ускорява. Адреналинът и кортизонът са типичните хормони на стреса, чието ниво в кръвта се покачва при натоварване и възбуда.

Затова стресът и възбудата в никакъв случай не влияят добре на паметта, нито я поддържат свежа. При опити с животни дори било доказано обратното. Изследователи от националния американски Институт по здравеопазване в Бетесда близо до Вашингтон установили например при плъховете, че измирането на нервни клетки може да се предотврати, ако в кръвта на гризачите няма или има малко хормони на стреса.

дял

С помоща на мозъка ние можем да мислим

Тези резултати обаче не противоречат на отдавна познатия факт, че редовното трениране на паметта и мозъка възпрепятства разграждането на мисловния орган. Тренировка на мозъка под формата на мисловни задачи или тестове за запаметяване са най-добрата форма, за да се предпазим от старческо намаляване на функциите на нашия мозък и памет. Така дори и в напреднала възраст ще можем да правим нови и да активираме отново стари, малко използвани нервни връзки.

Повечето хора могат да запомнят в краткотрайната си памет само три или четири информации.В краткотрайната памет информациите се задържат само няколко секунди, преди да изчезнат отново. Но дори и най-забравяштите хора запаметяват в краткотрайната си памет средно седем информации -макар и само за няколко секунди…

сподели бутон


Copyright © 2019 useful-news. All rights reserved.